Prietrž mračien spôsobila zaplavenie desiatok domov

30.07.2010 Svidník

Svidník/Stropkov 30. júla (TASR) – Severovýchod Slovenska zasiahla vo štvrtok (29.7. ) popoludní menšia povodeň z prudkého nárazového dažďa.
V niektorých obciach v okrese Svidník a Stropkov sa voda z miestnych menších potokov vyliala a zaplavila pivnice a suterény v desiatkach domov.
„Od štvrtej začala intenzívna prietrž mračien, ktorá sa prehnala cez územie od Bukovca, Chotče a pokračovala do Vislavy, Vyškoviec a do obcí Potoky, Duplín a Tisinec, “ priblížil prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Stropkove Michal Malina. Odtiaľ pokračovala prietrž do Svidníckeho okresu, kde zasiahla Rovné, Rakovčík, Beňadikovce, Mlynárovce, Šarišský Štiavnik a Radomu.
Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) zatiaľ platí v piatich obciach v okrese Stropkov, v Chotči a Bukovci druhý SPA. Vo Svidníku zatiaľ platí tretí SPA pre celý okres, najväčšie problémy voda spôsobila v Rakovčíku, Beňadikovciach a v obci Radoma. Tu ešte stále pokračujú záchranné a zabezpečovacie práce. Malina predpokladá, že v popoludňajších hodinách by mohol byť tretí SPA zrušený vo väčšine obcí, ako aj v celom okrese Svidník.
Najviac škody spôsobila voda v rodinných domoch v spomínaných obciach, vo Vyškovciach poškodila aj cestu. Veľké problémy narobil dedinský potôčik v obci Potoky, voda z neho zaliala aj blízku obec Duplín. Pre lokálne dažde sa zdvihli hladiny len miestnych potokov a prítokov väčších riek. Na väčších tokoch problémy neboli.
Voda už momentálne opadla, situácia sa upokojila, občania pracujú na odstraňovaní nánosov a neporiadku, ktorý napáchala. V prípade, že sa počasie opäť prudko nezmení, Malina už neočakáva problémy. „Počasie vyzerá byť dobré, uvidíme, ako sa zmení počas dňa, “ uzavrel.
 

Vyberte región